Παραστάσεις

Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022 19:18

"Σαν σμίγουνε καρσί Ανατολή και Δύση" Featured

Το ΚΕ.Λ. Ε. Λάρισας συμμετέχει στην Πανελλήνια δράση του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός" σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, που στόχο έχει την προβολή και ανάδειξη του Πολιτισμού μας σε όλη την επικράτεια. Σας περιμένουμε στις 8 & 9 Σεπτεμβρίου στο Β΄ αρχαίο θέατρο με την παράσταση "Σαν σμίγουνε καρσί Ανατολή και Δύση", μια συμπαραγωγή του ΥΠΠΟΑ και του Κέντρου Λαογραφικών Ερευνών Λάρισας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Είσοδος ελεύθερη.

 

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου

«Σαν σμίγουνε καρσί Ανατολή και Δύση……»
8 & 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
Β΄ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ


Όσα ο χρόνος δεν έσβησε, όσα το ανθρώπινο χέρι δεν άλλαξε, όσα ο νους δε λησμόνησε.

Ένα ταξίδι μέσα από το Θέατρο σκιών, την μουσική και τον χορό στην γη της Ανατολίας.


Η μνήμη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμικούς πόρους. Ποιος και πως θα την διαχειριστεί είναι αποφασιστικό για τη συγκρότηση της ταυτότητας, του πολιτισμικού προφίλ μιας κοινωνίας, του υλικού και συμβολικού κεφαλαίου της.

Αν όλοι υποκλίνονται στη μνήμη, εκείνη που φαίνεται να έχει χάσει τα δικαιώματά της είναι η λήθη. Με περισσή ευκολία την αναθεματίζουν και τη λιθοβολούν. Κι όμως χωρίς τη λήθη δεν θα μπορούσαμε να ζούμε ειρηνικά μεταξύ μας. Ένας κόσμος με απόλυτη μνήμη θα ήταν εφιαλτικός και αφόρητος. Όπως επίσης ένας κόσμος πλήρης λήθης δεν θα ήταν κόσμος ανθρώπινος. Οι ανθρώπινες κοινωνίες, όπως και ο ανθρώπινος ψυχισμός άλλωστε, βασίζονται σε μια καλοδουλεμένη, μέσα από τον χρόνο,  ισορροπία ανάμεσα στη μνήμη και στη λήθη. Π.χ. μνημονεύουμε τη Μικρασιατική Καταστροφή όχι μόνο για να θυμηθούμε τους δικούς μας ξεριζωμένους, αλλά και τους ξεριζωμούς τους σημερινούς, τα καραβάνια των προσφύγων που διασχίζουν σύνορα. Η ανάμνηση της προσφυγιάς και της μετανάστευσης θα αφήσει ανεπηρέαστη τη στάση μας απέναντι στους σημερινούς πρόσφυγες;

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ & ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

Συνεργασία μεταξύ τριών σχημάτων:
1. Θέατρο σκιών του Άθου Δανέλλη
2. Μουσική κομπανία του Κυριάκου Γκουβέντα
3. ΚΕ.Λ.Ε. Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών Λάρισας

Η μουσικοχορευτική μας παράσταση, σε συνεργασία με το θέατρο σκιών του Άθω Δανέλλη και της μουσικής κομπανίας του Κυριάκου Γκουβέντα, θα επιχειρήσει να καταδείξει τη μουσική και χορευτική παράδοση της Μικράς Ασίας, μέσα από ένα ταξίδι στον τόπο και στο χρόνο πριν την καταστροφή της, στον μετέπειτα βίαιο ξεριζωμό των κατοίκων της και τον μετασχηματισμό αυτής της παράδοσης στο νέο πλαίσιο διαβίωσης στην Ελλάδα.

Η Μικρά Ασία υπήρξε ένα σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, ένα χωνευτήρι μουσικών παραδόσεων Δύσης και Ανατολής.

Στη Μικρασία κάθε κοινωνική τάξη (ράγκο) είχε τη μουσική του. Οι αριστοκράτες διασκέδαζαν στις κατοικίες τους ή στα καφέ σαντάν με πιάνα, τραγουδώντας οπερέτες, λυρικά ευρωπαϊκά άσματα, άριες από όπερες και ερωτικά τραγούδια της μόδας. Η μεσαία τάξη στις ταβέρνες και στα πανηγύρια αρέσκονταν σε τραγουδάκια του συρμού, σε αστικά δημοτικοφανή, σε ξένα σουξέ, σε τραγούδια καθαυτό σμυρναίικα ή παλιολλαδίτικα εισηγμένα, και σε μελωδίες διαφόρων προελεύσεων. Το μπάσσο ράγκο – η κατώτερη τάξη – στα καφέ αμάν προτιμούσε τα γνήσια δημοτικά, τις τούρκικες, εβραίικες ή αρμένικες λαϊκές επιτυχίες, ακόμη και τα ρεμπέτικα ή τα τραγούδια των καταγωγίων.

Αυτό το μουσικοχορευτικό κλίμα θα αναδειχθεί μέσα από τρία σκηνικά αναπαράστασης του τρόπου διασκέδασης της κάθε κοινωνικής τάξης και συγκεκριμένα:

1ο σκηνικό πλούσιας, αριστοκρατικής κατοικίας όπου ακούγονται και χορεύονται δυτικοί σκοποί, όπως βαλσάκια, ρούμπες κ.ά.
2ο σκηνικό πανηγυριού με μουσικές και χορούς καθαυτό μικρασιάτικους και
3ο σκηνικό καφέ αμάν με απτάλικα, καρσιλαμάδες και τούρκικες, εβραίικες και αρμένικες λαϊκές επιτυχίες της εποχής.

Με την μικρασιατική καταστροφή όλη αυτή η μουσικοχορευτική παράδοση μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και διαμόρφωσε σιγά σιγά τη λαϊκή αστική μουσική, μπολιάζοντας τη ντόπια μουσική με ένα πιο περίτεχνο και σπουδαγμένο ύφος.

Στο 4ο σκηνικό μας αναδεικνύονται οι προσφυγικοί συνοικισμοί με τα απλά και λιτά κέντρα διασκέδασης όπου σιγά σιγά διαμορφώθηκε το σμυρναίικο-ρεμπέτικο και μετά το πειραιώτικο-ρεμπέτικο τραγούδι.

Tα τραγούδια και οι σκοποί που επιζούν σήμερα σε μεγάλο μέρος της λαϊκής μουσικής μας, είναι γνωστό ότι αποτελούν μια κληρονομιά που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και από μια περιοχή που βρίσκεται τόσο κοντά όσο και μακριά μας: τη Μικρά Ασία.

Η μικρασιατική μουσική είχε γίνει γνωστή και πολύ αγαπητή στην Ελλάδα και από τις παραστάσεις του δημοφιλούς Καραγκιόζη. Έτσι λοιπόν μέσα από το ταξίδι και τις θύμισες του Μικρασιάτη Καραγκιόζη θα περιπλανηθούμε στη μουσικοχορευτική παράδοση της Μικρασίας αλλά και τη μετεξέλιξή της, στον Ελλαδικό πλέον χώρο, στη λαϊκή-ρεμπέτικη μουσική.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 
Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr  ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.30
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 1.45΄

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συνεργασία μεταξύ τριών σχημάτων:
1. Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών Λάρισας (ΚΕ.Λ.Ε.)  
2. Θέατρο σκιών του Άθου Δανέλλη
3. Μουσική κομπανία του Κυριάκου Γκουβέντα

 

Βιογραφικά

 

Κυριάκος Γκουβέντας

O Κυριάκος Γκουβέντας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966 και ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε ηλικία 12 ετών. Άρχισε να διδάσκει το 1989 στο Ωδείο Βορείου Ελλάδας και συνέχισε διδάσκοντας σε πλήθος μουσικών εργαστηρίων και στο Τ.Ε.Ι.  Ηπείρου. Συνεργάστηκε με αναρίθμητους παράγοντες της Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για περισσότερα από 25 χρόνια.

Έχει συμμετοχή σε περισσότερους από 150 δίσκους μακράς διαρκείας, δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές, εκατοντάδες συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Προσκλήθηκε από την Σχολή Ασιατικών και Αφρικανικών Μουσικών Σπουδών (SOAS) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου να διδάξει και να συμμετέχει στη συναυλία Genious of the Violin μαζί με δεξιοτέχνες βιολιστές από όλον τον κόσμο ως ιδανικός εκπρόσωπος της Ελληνικής εκφραστικής ιδιοτυπίας και παράδοσης του βιολιού στη χώρα μας. Δίδαξε επίσης στο φεστιβάλ βιολιού στο Ile de France στο Παρίσι ως σολίστ.

Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, τραγουδοποιούς, καθώς και με πλήθος από τους πλέον αγαπητούς ερμηνευτές του Ελληνικού Τραγουδιού. Επίσης, επίσης με τη Δόμνα Σαμίου, τον Χρόνη Αηδονίδη κι όλους τους σημαντικούς οργανοπαίχτες και τραγουδιστές παραδοσιακής μουσικής από όλα τα διαμερίσματα της Χώρας μας.

 

 

Θέατρο Σκιών «Άθως Δανέλλης»  Αθηναϊκός Θίασος Σκιών

Ο Άθως Δανέλλης κατάγεται από την Κρήτη. Σε πολύ μικρή ηλικία γνώρισε και αγάπησε τον Καραγκιόζη δίπλα σε παλιούς δασκάλους της Τέχνης. Γρήγορα ξεκίνησε να παίζει και να μελετά το Θέατρο Σκιών.

Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αγγλία. Συνεργάστηκε με την Ε.Ρ.Α., την ελεύθερη ραδιοφωνία και τον περιοδικό Τύπο. Παρουσίασε σειρές εκπομπών με θέμα το ελληνικό και παγκόσμιο Θέατρο Σκιών, ενώ συμμετείχε σε θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Με τον "Αθηναϊκό Θίασο Σκιών" του, έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Η.Π.Α., Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κ.α.).

Το 1997 ήταν βασικός συνεργάτης στην πρωτοποριακή "Όπερα Σκιών" του Νίκου Μαμαγκάκη σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή, η οποία παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το 1998, ίδρυσε το "Αρχείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών" με σκοπό την αποκατάσταση και αξιοποίηση των θεατρικών κειμένων και ιστορικών στοιχείων του Ελληνικού Καραγκιόζη.

Από τους ελάχιστους εναπομείναντες καραγκιοζοπαίκτες, διατηρεί από το 1989 μόνιμες σκηνές με βραδινές παραστάσεις για ενήλικο κοινό, όπου παρουσιάζει σπάνια έργα από το ξεχασμένο ρεπερτόριο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών καθώς και δικές του πρωτότυπες δημιουργίες κρατώντας ζωντανή αυτή την τόσο σημαντική λαϊκή θεατρική παράδοση.

Διδάσκει την τέχνη του Θεάτρου Σκιών (ιστορία και θεωρία, ύφος και μίμηση, ρόλος της μουσικής στην παράσταση, κατασκευή και ζωγραφική φιγούρας, σκηνικού και ρεκλάμας) σε σεμινάρια ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, γράφει άρθρα και μελέτες και έχει την επιμέλεια εκδόσεων, ραδιοφωνικών εκπομπών και παραστάσεων.

Από το 2007 ως το 2010 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, παρουσιάζοντας παραστάσεις παραδοσιακού Θεάτρου Σκιών. Τις περιόδους 2009, 2010 και 2011 συνεργάστηκε με τον Διονύση Σαββόπουλο σε παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Παλλάς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Δείτε επίσης

Social

Στοιχεία Επικοινωνίας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

  17A Μαβίλη, Λάρισα

  kelelarissas@gmail.com

  +30 2410530946

  +30 6937007191

Θα μας βρείτε

©2023 ΚΕΛΕ. All Rights Reserved.