Νέα-Ανακοινώσεις

Το ΚΕ.Λ.Ε στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Τουρνουά Πάλης «Ολυμπία 2015»!

Το Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών Λάρισας (ΚΕ.Λ.Ε.) συμμετείχε στην Τελετή Έναρξης του Διεθνούς Τουρνουά Πάλης "Ολυμπία 2015", που διοργανώθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, στις 16-17 Μαΐου 2015!

 

Στη φαντασμαγορική τελετή έναρξης παρουσιάστηκε μία αρχαιοελληνικού πνεύματος εκδήλωση η οποία κατάφερε να μαγνητίσει τα βλέμματα του κόσμου που βρέθηκε στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία της Αρχαίας Ολυμπίας.

 

Στην πρώτη πράξη το θεατρικό δρώμενο παρουσίασε το μύθο της γέννησης του Δία και της διάσωσής του από τη μητέρα του Ρέα. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η Τιτανομαχία. Η διαμάχη μεταξύ Θεών και Τιτάνων, με την επικράτηση του Δία και τη νίκη του επί του Κρόνου στην Πάλη, είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση του πολιτισμού και την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι άνθρωποι πλέον καλούνται να παλέψουν πολιτισμένα. Δεν σκοτώνουν, παλεύουν για τη νίκη.

 

Το δεύτερο μέρος του θεατρικού ήταν αφιερωμένο στην παιδαγωγική της Αρχαίας Ελλάδας και την προετοιμασία των Νέων για τους αγώνες και την κοινωνία. Παρουσιάστηκε μία τυπική μέρα σε ένα αρχαίο σχολείο και η προετοιμασία των αθλητών υψηλού επιπέδου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε μία αναπαράσταση του τελετουργικού των Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία. Παρουσιάστηκε η πομπή των ελλανοδικών, των αθλητών, η κλήρωση, η ανακήρυξη του νικητή, η στέψη και ο περιαγερμός.

 

Στο τελευταίο μέρος μεταφερθήκαμε στη σύγχρονη Αρχαία Ολυμπία, όπου καταφθάνουν τα πλήθη των τουριστών προκειμένου να φωτογραφηθούν και να ζήσουν το μύθο της Αρχαίας Ολυμπίας. Εκεί με μαγικό τρόπο το αρχαίο πνεύμα ανασταίνεται και στεφανώνει το σύγχρονο αθλητή της Πάλης και το σύγχρονο Ολυμπιακό Κίνημα.

 

Την επιστημονική επιμέλεια της τελετής ανέλαβαν οι κ. Χρήστος Κόλλιας ΤΕΦΑΑ, Γιάννης Μπάρμπας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και Χάρης Χονδρονάσιος, προπονητής Πάλης – εκπαιδευτικός. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία ανέλαβαν οι κ. Χρήστος Κόλλιας και Χάρης Χονδρονάσιος.

 

24.05.2015

 

   

  

 

  

Δείτε επίσης

Social

Στοιχεία Επικοινωνίας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

  17A Μαβίλη, Λάρισα

  kelelarissas@gmail.com

  +30 2410530946

  +30 6937007191

Θα μας βρείτε

©2023 ΚΕΛΕ. All Rights Reserved.