Νέα-Ανακοινώσεις

Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 09:22

Με μεγάλη επιτυχία έληξε το τριήμερο εκδηλώσεων με τον τίτλο «ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ» Featured

Με επιτυχία έληξε το τριήμερο εκδηλώσεων με τον τίτλο «ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ» που πραγματοποιήθηκε στις 29,30-4/1-5 στο φιλόξενο περιβάλλον του ξενοδοχείου Mediterranean Village Hotel & Spa στην παραλία Κατερίνης. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε το Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών (ΚΕ.Λ.Ε.) με υπεύθυνο τον κο Γκιτέρσο Κων/νο.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους όσους συμμετείχαν στους «ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ». Το ΚΕ.Λ.Ε. ευχαριστεί ιδιαίτερα τους δασκάλους χορού και τους υπεύθυνους των χορευτικών ομάδων που με την παρουσία τους ομόρφυναν την Συνάντηση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι για όλους αυτή η Συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συζητηθούν πολλά ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τους Παραδοσιακούς χορούς, αλλά και να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον τους. Μέσα σε ένα χαλαρό, ευχάριστο και συναδελφικό κλίμα ακούστηκαν όλες οι απόψεις και έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος με γνώμονα το καλό και το μέλλον του Παραδοσιακού χορού.

Συζητήθηκαν και κατατέθηκαν απόψεις για την έρευνα του χορού, για την δημιουργία σπουδαστικού τμήματος, για την ανάγκη να είμαστε όλοι οι δάσκαλοι του χορού ενωμένοι, για την σχέση των «εμπειρικών και των γυμναστών δασκάλων χορού, για τις παραδοσιακές φορεσιές, για τον πρωτοχορευτή-τρια και τον ρόλο τους σε μια χορευτική ομάδα, για την εκπαίδευση των ενηλίκων, για τις μεθόδους διδασκαλίας των χορών, για την έκφραση του παραδοσιακού χορού, για τα εφόδια των χοροδιδασκάλων, για τις εκδηλώσεις των χορευτικών, για τα σεμινάρια και τα φεστιβάλ  που διοργανώνονται, για τις ηθικές αξίες του Παραδοσιακού χορού που χάνονται, για την εξέλιξή τους, για το τι θα αφήσουμε πίσω μας εμείς οι δάσκαλοι ως παρακαταθήκη στους νεότερους και τέλος διατυπώθηκαν συμπεράσματα και προτάσεις για το μέλλον, όπως:

1.    Είναι επιτακτική ανάγκη να είμαστε όλοι οι δάσκαλοι του Παραδοσιακού χορού ενωμένοι

2.    Πρέπει να δημιουργήσουμε μεταξύ μας ένα κλίμα εμπιστοσύνης & ασφάλειας. Για να επιτευχθεί αυτό το κλίμα πρέπει να υπάρχει κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας των άλλων. Πρέπει να βρούμε εκείνα τα σημεία επαφής που θα μας ενθουσιάσουν και θα μας παρακινήσουν σε θετικές σκέψεις.

3.    Πρέπει να υπάρξει αλλαγή της νοοτροπίας των χοροδιδασκάλων και ότι η  αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν συχνά και σταθερά ενισχυθεί από ενωτικές προσπάθειες όλων μας.

4.    Η καταγραφή και η παρατήρηση των συμβάντων στην διδασκαλία των παραδοσιακών χορών πρέπει να έχει σκοπό τον προβληματισμό και όχι την σύγκρουση. Η επίλυση των προβλημάτων να μην είναι πεδίο διαμάχης ανάμεσά μας, αλλά πεδίο συμφιλίωσης

5.    Έχουν γίνει πολλά βήματα βελτίωσης σε όλους τους τομείς της χορευτικής έκφανσης (χορευτικά, δάσκαλοι, σύλλογοι, χορευτές, κλπ), ωστόσο αυτό που χρειάζεται είναι πιο συχνές Συναντήσεις και επαφές όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Παράδοσης και ιδιαίτερα των Χοροδιδασκάλων

6.    Σαν χορευτής ή δάσκαλος σημασία έχει να μην επαναπαύεσαι, να εξελίσσεσαι και να αποδέχεσαι κάθε νέα πρόκληση με σκοπό να κερδίζεις νέες εμπειρίες και γνώσεις.

7.    Κατά τόπους Συναντήσεις καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους και μια φορά το χρόνο μια Πανελλήνια Συνάντηση

8.    Συγκεκριμένη θεματολογία σε κάθε Συνάντηση για να αποφευχθεί το «χάος» όπως ειπώθηκε στην Συνάντηση (εννοώντας ότι είναι τόσα πολλά τα θέματα που δεν μπορούν να συζητούνται όλα μαζί)

9.    Διαδικτυακές συναντήσεις ανοικτές για όλους τους χοροδιδασκάλους

10.     Ανοικτός και ειλικρινής διάλογος είναι η βάση για να προχωρήσουμε ενωμένοι και όλοι μαζί να καταφέρουμε να διεκδικήσουμε την θέση του Παραδοσιακού χορού που αξίζει στην κοινωνία και σε όλους μας.

Δείτε επίσης

Social

Στοιχεία Επικοινωνίας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

  17A Μαβίλη, Λάρισα

  kelelarissas@gmail.com

  +30 2410530946

  +30 6937007191

Θα μας βρείτε

©2023 ΚΕΛΕ. All Rights Reserved.