Νέα-Ανακοινώσεις

Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020 14:33

1η Πανελλήνια Συνάντηση Δασκάλων Παραδοσιακού Χορού

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ

1η Πανελλήνια Συνάντηση Δασκάλων Παραδοσιακού Χορού

Το  ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ( ΚΕ.Λ.Ε.), σε συνεργασία με την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και το Δήμο ΑΓΙΑΣ θέλοντας να συμβάλλει στην διάσωση & διάδοση του Παραδοσιακού Χορού προτείνει μια πανελλήνια συνάντηση των δασκάλων του Παραδοσιακού χορού, με σκοπό την καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Στόχος μας είναι να καλέσουμε δασκάλους παραδοσιακών χορών από όλα τα μέρη της Ελλάδος, για ένα διήμερο στις 4-5 Απριλίου 2020 στην Αγιά του νομού Λάρισας, για να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε γύρω από ένα τραπέζι, όπου ο καθένας ισότιμα θα έχει την ευκαιρία να εκθέσει τις απόψεις και τους προβληματισμούς του.

Πρέπει να δημιουργήσουμε μεταξύ μας ένα κλίμα εμπιστοσύνης & ασφάλειας. Για να επιτευχθεί αυτό το κλίμα πρέπει να υπάρχει κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας των άλλων. Πρέπει να βρούμε εκείνα τα σημεία επαφής που θα μας ενθουσιάσουν και θα μας παρακινήσουν σε θετικές σκέψεις.

Σε αυτήν την «πρόκληση διαλόγου» πρέπει να υπάρχει επίγνωση για τις δυσκολίες της αλλαγής νοοτροπίας. Η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν συχνά και σταθερά ενισχυθεί από ενωτικές προς τα πάνω προσπάθειες όλων μας.

Η καταγραφή και η παρατήρηση των συμβάντων στην διδασκαλία των παραδοσιακών χορών πρέπει να έχει σκοπό τον προβληματισμό και όχι την σύγκρουση. Έτσι γίνεσαι παιδαγωγός, εμψυχωτής, φορέας νέων ιδεών και ήθους.

Είναι αναγκαία η συνεργασία όλων όσων εμπλεκόμαστε στα θέματα του πολιτισμού. Δεν είναι δυνατόν, όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την παράδοση, τη συλλογική μνήμη αυτού του τόπου, να μην μας διακατέχει πνεύμα συνεργασίας. Ο παραδοσιακός χορός ως το  προϊόν που όλοι αγαπάμε, στηρίζουμε και υπηρετούμε από την θέση του δασκάλου, ενσωματώνει αυτές τις αρχές και τις διαχρονικές αξίες. 

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, με γνώμονα την ανάγκη για δημιουργία, αλλά και την προσπάθεια καλλιέργειας νέας γενιάς εμπνευσμένων και συνειδητοποιημένων χοροδιδασκάλων, το ΚΕ.Λ.Ε. προτείνει την πραγματοποίηση της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Δασκάλων Παραδοσιακού Χορού.

Ενδεικτικά κάποια από τα θέματα που μπορούν να συζητηθούν σε αυτή την συνάντηση, αλλά και να αποτελέσουν κεφάλαια εισηγήσεων:

 • Μορφές συνεργασίας-επικοινωνίας χοροδιδασκάλων
 • Η μεθοδολογία της διδασκαλίας των παραδοσιακών χορών
 • Η κατανόηση των δομικών στοιχείων του παραδοσιακού χορού
 • Η γέννηση, η έκφραση και η εξέλιξη του παραδοσιακού χορού
 • Οργάνωση χορευτικών παραστάσεων
 • Ο χορευτής και ο πρωτοχορευτής
 • Οι παραδοσιακές φορεσιές
 • Η αυτοαξιολόγηση και η αξιολόγηση των χοροδιδασκάλων
 • Σεμινάρια και Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών
 • Η διαχείριση των γνώσεων ενός χοροδιδασκάλου
 • Προβλήματα έρευνας-καταγραφής παραδοσιακών χορών
 • Διατήρηση αυθεντικών στοιχείων παραδοσιακού χορού εις το διηνεκές και μόνο ή ενσωμάτωση και νέων δεδομένων;

 

 

Επισημαίνεται ότι οι διοργανωτές θα καλύψουν:

α) την διαμονή και διατροφή των δασκάλων που θα συμμετέχουν σε ξενώνες-ξενοδοχεία της περιοχής για το διήμερο 4-5 Απριλίου 2020.

β) την κάλυψη των εξόδων μιας ορχήστρας (για ένα γλέντι που θα γίνει στα πλαίσια της συνάντησης).

γ) την ξενάγηση-δραστηριότητες στο Δέλτα του Πηνειού ποταμού.

Παρακαλείσθε όπως έως την 15/3/2020 δηλώσετε την συμμετοχή σας στην επισυναπτόμενη φόρμα και την αποστείλετε στα e-mail: kelelarissas@gmail.com  ή gitersoskon@gmail.com.

Τηλ. επικοινωνίας: 2410-530946 & 6937007191 (Γκιτέρσος Κώστας)

Πληροφορίες για το ΚΕ.Λ.Ε. στην ιστοσελίδα: kelexoros.gr

  

Δείτε επίσης

Social

Στοιχεία Επικοινωνίας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

  17A Μαβίλη, Λάρισα

  kelelarissas@gmail.com

  +30 2410530946

  +30 6937007191

Θα μας βρείτε

©2023 ΚΕΛΕ. All Rights Reserved.